16 Ocak 2016 Cumartesi

Canlı bomba Tecavüzcü Şeyh in müridi


İstanbul Sultanahmet’te meydana gelen kanlı saldırıyı gerçekleştirdiği belirtilen canlı bomba Nabil Fadli’nin, tecavüzcü Şeyh Adnan Arur’un müridi olduğu öğrenildi.
Aydınlık’ın çeşitli kaynaklardan edindiği bilgiye göre 1988 yılında Suudi Arabistan’da doğan Fadli, radikal islami fikirlerle ilk kez bu ülkede tanıştı. Nabil Fadli öncelikle babası Abdüllatif Fadli tarafından biçimlendirildi, babasından sonra Fadli’yi en çok etkileyen kişi Şeyh Adnan Arur. Şeyh Arur’un 1980’li yıllarda tecavüz olayına karıştığı için Suriye ordusundan atıldığı ve Suudi Arabistan’a sığındığı öğrenildi.
Şeyh Adnan Arur’un sıkı takipçilerinden biri olan Fadli, Suriye’ye gidip ‘cihad’a katılma kararını, tecavüzcü şeyhin sohbetlerine katıldıktan sonra verdi. 
Şeyh Adnan Arur, Suriye’de olayların başladığı 2011 yılında çok etkin bir isimdi. Arur, verdiği fetvalarda sahadaki teröristlere “Kadın ve erkekler arasında ayırım yapmayın öldürün, kadınlara tecavüz edin” şeklinde çağrılarda bulunuyordu. 

ÖNCE YARDIM DERNEKLERİNabil Fadli, Suriye’deki olayların başladığı 2011 yılında Suudi Arabistan’daki yardım derneklerinde çalışmaya başladı. Söz konusu dernekler aracılığıyla Suriye’deki terörist gruplara malzeme temini için uğraştı. 2012 yılında ise Suriye’ye gitmeye karar verdi. Arap medyası gidiş güzergahı için iki seçeneği kullanmış olabileceğini yazıyor: Türkiye üzerinden veya Ürdün üzerinden. Fadlı’nın babasının memleketi olan Munbiç Suriye’nin kuzeyinde yer aldığından, Türkiye üzerinden gitmiş olma olasılığı daha yüksek deniyor. 

SUKURU’Ş- ŞAM’A KATILDIBabasının memleketi Munbiç’e geçen Fadli, burada Sukuru’ş- Şam adlı cihatçı örgüte katıldı. Bu örgüt içinde Suriye ordusuyla çatışmalara girdi. Sukuru’ş- Şam adlı örgütün zayıflamaya başlamasıyla birlikte, Fadli, 2014 yılında bir grupla beraber IŞİD’e katıldı. 
Canlı bomba Fadli, IŞİD’e katıldıktan sonra, örgütün Suriye’deki merkezi olan Rakka’ya gitti. Arap basınının yazdığına göre yakın zamanda Rakka’da izini kaybettiren Fadli İstanbul’da ortaya çıktı. 

NASIL BİR ÖRGÜT?Sukuru’ş- Şam adlı selefi örgüt Suriye’deki olayların başladığı 2011 yılında sahadaki en etkin terör örgütlerinden biriydi. Başta İdlib olmak üzere Suriye genelinde Suriye Ordusu’na yönelik etkili operasyonlar düzenleyen Sukuru’ş-Şam (Şam Kartalları) Tugayı’nın lideri Ahmed eş-Şeyh Ebu İsa, sık sık Hatay’a gelip, toplantılar yapıyordu. 2013 yılından sonra gücünü kaybetmeye başlayan örgüt, 2015 yılında başka bir selefi örgüt olan Ahraru’ş- Şam’la birleşti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder