18 Şubat 2016 Perşembe

Süper savunma projesine kim taş koydu?


Süleyman Demirel Üniversitesi’nde (SDÜ) geliştirilen ve savaş uçaklarının füze kullanılmadan düşürülmesini hedefleyen çılgın proje, destek bulamayınca rafa kalktı.
SDÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Lütfi Öksüz ve ekibi, laboratuvar ortamında yüksek enerjiyi kablosuz olarak transfer edip uzaktaki elektronik devrelerin harekete geçirilmesini sağladı. Proje ile savaş uçaklarının füze kullanmadan düşürülmesi hedefleniyordu. Ancak proje ilgi görmeyince rafa kaldırıldı.
İLGİ GÖRMEDİ
ABD’de bulunan, Rusya ve Çin gibi ülkelerin de üzerinde çalışma yaptığı sistem, SDÜ’de tamamen yerli imkanlarla oluşturuldu. Projedeki amaçlarının, yüksek enerjiyi kablosuz olarak transfer edip uzaktaki elektronik devreleri yakmak olduğunu belirten Prof. Dr. Lütfi Öksüz, “Biz bunu laboratuvar ortamında başardık. Asıl amacımız ülkemizde savunma sanayinde kullanılacak bir proje geliştirmekti. Fakat devletimiz ilgi göstermedi. Sebeplerini bilmiyoruz. Taşralı olmak ya da güvenmiyor olmak olabilir. Savunma sanayinden yetkililer geldi. Gördüler ancak destek vermediler. Bu nedenle projeyi rafa kaldırdık” dedi.
“GELİŞMİŞ ÜLKELER BUNU ÜRÜN HALİNE GETİRDİ”
ABD, Rusya ve Çin’de bu tür projelerin artık ürün haline gelmiş durumda olduğunu aktan Öksüz, “Boeing 500 metre uzaktaki binaların ışıklarını söndürmüş ya da silah sistemlerini göçerten denemeler yapmış. Rusya bu konuda oldukça iyi. Uçakları düşürüyor. Gelişmiş ülkeler bu teknolojiyi kullanıyor. Bunun arkasında sadece uçak düşürme yok. İleride uyduları düşürme de olabilir. Artık savunma sanayinde elektronik savaşların olduğu bir çağa giriyoruz. İnsanlar topla, tüfekle savaşmıyor. Belki Ortadoğu’da böyle ama Amerika’da bakıyorsunuz savunma sanayine, Nevada’dan burada bir insansız hava uçağıyla gidip istediği yeri bombalayabiliyor. Bunların altında bu tür teknolojiler var. Ülkemizde de olması gerekiyor. Dışa bağımlı olduğumuz savunma sanayinin her alanında en azından alt yapımızı oluşturmada geç de olsa belki bunları birkaç yıl sonra kullanabilir hale getirmemiz mümkün. Bunların endüstriyel hale getirilmesi devletin amaçlarından biri olmalı” şeklinde konuştu.
“DEVLET DESTEĞİ OLMADAN GELİŞTİRİLEMEZ”
Bu projenin SDÜ’nün çılgın projelerinden biri olduğunu kaydeden Prof. Dr. Lütfi Öksüz, “İlk denemelerimizde burada gördüğünüz led lambaları birkaç metre öteden yakabildik. Bu sistem 10 Ghz’lik bir frekans dalgası üreten sistem. Üretilen bu dalgayı kablosuz olarak transfer ettik ve uzaktaki lambaları yakmayı başardık. Tükettiğimiz anlık enerji 2 Gigawatt. Bunun geliştirilmesi lazım. İç dış dizaynı geliştirilmeli. Dakikada 50-60 dalga üretmek gerekiyor ki süreklilik olsun. Bunların uçaklara ya da belli sistemlere monte edilmesi için yatırım gerekiyor. Bunun için de devlet desteği gerekiyor. Devlet desteği olmadan geliştirilmesi mümkün değil. Ama savunma sanayinden ya da Aselsan’dan pozitif bir geri dönüşüm göremedik. Değişik görüşleri olabilir. Ama geç kaldık. Zaman geçiyor. Bu sistemlerle farklı uygulamalar yapılırken, bu işleri yapabilecek birkaç ülke iken, şimdi birçok ülke bu konuda çalışma yapıyor. Biz geri kalıyoruz” açıklamasında bulundu.
http://www.milliyet.com.tr/destek-bulamayan-cilgin-proje-rafa-kalkti-isparta-yerelhaber-923958/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder